Hobbyhusdyr

"Liv i haven, gi'r glæde i maven"

Vil du have mindre grovfoderspild på foldene?

Det er blevet vinter og sæson for grovfodertildeling på foldene. De fleste oplever problemer med grovfoderspild - og især i år hvor der er mangel på ordelig grovfoder, giver det rigtig god mening at minimere det spild så meget som muligt. Det er vigtigt at der er konstant adgang til grovfoder for især hestene, da det forebygger kolik og mave-tarmproblemer. 

Men man behøver ikke købe de dyre høhække. Det kan faktisk klares relativt enkelt om for billige penge. 

Der er dog tre gode grundregler: 

1) Sørg for at beholderen er tung i bunden, så den ikke vælter og dyrene risikerer at komme til skade
2) Sørg så vidt muligt for at grovfoderet ikke ligger direkte på jorden - så bliver det hurtigt vådt og fordærvet
3) Sørg for, at hullerne er relativt små, så de ikke bare trækker grovfoderet ud af beholderen og det så derefter ligger på jorden.  

Jeg har testet følgende muligheder - og alle kan anbefales: 
(fælles for de 3 første muligheder er, at der skal tunge fliser eller sten i bunden for at sikre stabilitet).

  • - En palletank, hvor selve tanken er taget ud og der er sat et hønet over. Her er eneste minus at grovfoderet bliver vådt hvis der kommer nedbør.  
  • - En stor plastik-skraldespand - også med tunge fliser eller sten i bunden og skåret runde eller rektangulære huller i.
  • - Et gammeldags metal-postbur, hvor der er påmonteret et lille tag af træ og med hængsler på, så det kan åbne og lukke som et låg.
  • - Har man et relativt lille dyrehold, kan man også bruge en af de mindre fodertønder og skære huller og hænge den op i et træ. Den duer ikke til et større dyrehold da pladsen er for trang og der vil opstå slåskampe

Jeg har indsat nogle billeder til inspiration - alle er fra nettet og fra nogle personer, der har været kreative og afprøvet nogle af de ideer jeg nævner. Test selv derhjemme - og lad mig gerne høre, hvis du har gode eller dårlige oplevelser med den hjemmelavede version af hæhække. Husk også at sikre frostfrit vand på foldene - og mangler du et tip til frostfrit vand, så læs mit indlæg om det her.

  •