Hobbyhusdyr

"Liv i haven, gi'r glæde i maven"

Wrap eller hø til heste - den evigt tilbagevendende diskussion...

Det er næsten en religion. Det med fodring. Og særligt på heste-området. Men er ufravigeligt faktum er, at grovfoderet er helt essentielt for at have ponyer og heste i ordentlig trivsel. 

Jeg har tidligere skrevet om at fare vild i grovfoderjunglen. En generel guide til grovfoder. Men jeg vil gerne lige præcisere netop forskellen på hø og wrap. 

Hø er helt enkelt tørret græs. Græsset slåes og tørres oftest direkte på marken. Målet er en tørstofprocent på ca 85% hvorefter det kan presses i baller. 

Wrap er græs, der er slået, tørret til en tørsstofprocent på ca. 60%, presset i baller og pakket lufttæt ind i plastik. (altså ikke så tørt som til hø). Lidt over eller under 60% er ok, men det ideelle (til heste) er 60%. Hvis tørstofprocenten er på 70 eller derover og du forsøger at "wrappe" det får du altså ikke wrap, men hø i plastik - og nogle gange kaldet wraphø :-) Og det kan jo også være fint nok. Det skal man bare være klar over. Hvis græsset man skal wrappe er for vådt, bliver wraphøet surt – og alt for stærkt for hestemaver. (ko-wrap)

Hø har man jo altid brugt til at kunne give sine husdyr grovfoder om vinteren når der ikke er nok græs. Det er et godt og stabilt produkt . og godt hø kan næsten udgøre hele foderrationen for nøjsomme ponyer og heste.

Wrap er "opfundet" som et alternativ til hø - hvor man konserverer høet så det beholder sin friskhed. Ved at pakke det fugtigt og lufttæt omdanner mælkesyrebakterierne sukkerarterne i græsset til mælkesyre. Dvs. at man får et produkt, der er mere syrligt end hø, men med alle høets gode egenskaber. Man "sylter" så at sige høet. 

Fordelen ved hø er, at godt hø er, at det er blidere for hestemaver end wrap. Godt hø der er korrekt tørret, kan holde sig længe og man skal ikke bekymre sig om at det mugner - hvis det blot opbevares nogenlunde tørt og gerne mørkt. F.eks. på et hø-loft, som i de ægte gamle dage :-) Hø kan mugne, hvis det enten ikke har været tørt nok ved presning eller hvis det opbevares for vådt. Ulempen ved hø er, at det netop stiller krav til opbevaringen. Samt at det kan samle støv og dermed ikke være egnet til hoste-heste. Desuden kan det være svært at skaffe godt hø - alene af den grund at det kan være svært at producere i Danmark pga. for få solskindsdage, til at tørre det ordentligt.  

Fordelen ved wrap er, at det er fuldkommen støvfrit og det er nemmere at producere, da det kræver kortere tørretid på marken. Til gengæld er det meget påvirkeligt overfor luft - og så snart man åbner for en balle wrap går nedbrydningen igang og kan ret hurtigt resultere i mug og skimmel. Ulempen er, at mange heste har svært ved at tåle det i maven og får diarré af det. Især hvis tørstofprocenten har været for lav og wrappen derfor konserverer for meget og bliver for sur. En anden ting man skal have i mente, hvis man fodrer med wrap er, at der er større risiko for pølseforgiftning/botulisme, hvis der ved et (hændeligt) uheld er presset et dødt dyr, fx en mus, med i ballen.

Derfor er det også rigtig svært at vurdere, hvad der er bedst at bruge i netop dit hestehold. Det afhænger i høj grad af størrelsen af dit hestehold, af sammensætningen af dit hestehold, hvad dine heste foretrækker at spise, opbevaringsmuligheder og meget meget mere. Vær dog altid OBS på, at kvaliteten af dit grovfoder er i orden - uanset hvilken slags, du vælger:-)