Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/hobbyhusdyr.dk/public_html/templates/hobbyhusdyr_v2/functions.php on line 174

Lysterapi til høns

Så er det blevet efterår. Det er vådt og også begyndt at være køligt nu. Og det betyder som husdyrejer, at vi skal begynde at forberede os på vinter og mørket. 

Har du høns er det derfor sæson for en evigt tilbagevendende diskussion - lys i hønsehuset eller ej. Og som så meget andet her i livet så afhænger det af din situation og din måde at holde høns på. Det afhænger bl.a. af, hvilke høns du har. Og hvordan dit hønsehus og -gård ligger på grunden og dermed om det får meget eller lidt naturligt lys ind. Og naturligvis om du synes det er ok at du i en periode har lidt færre æg lidt rådighed.  

Som grundregel går de fleste høns ned i æglægning når det bliver mørkere. Der er dog stor forskel på racerne - nogen høns stopper helt med at lægge æg i den mørke årstid - andre går bare en smule ned i produktion. Den faldende produktion skyldes, at deres ægproduktion er direkte forbundet med antallet af timer som de har til at æde. Og eftersom høns sover når det er mørkt så æder de mindre mængder mad og lægger dermed færre æg. Derudover bruger hønsene en større del af deres energi på at holde varmen når det er koldt. Og der bliver dermed mindre energi "tilovers" til ægproduktion.

Nedgang i ægproduktion om vinteren er altså en helt naturlig biologisk reaktion - og ikke fordi hønsene har det dårligt eller får vinterdepression. Derfor er det også vigtigt at sige, at lys i hønsehuset ikke er et must - det er en luksus til dig. Dine høns er nemlig ligeglade. 

Men - de tager heller ikke skade af at få kunstigt lys. Og du kan hjælpe dine høns til at opretholde en betydeligt større ægproduktion ved at sætte kunstigt lys op. Har du ikke mulighed for at trække strøm til lys ud til dit hønsehus, så kan jeg anbefale en af de mange fine lyskæder med timer. De virker rigtig fint og du slipper for at skulle ud og tænde og slukke for lyset. Dine høns bør dog have minimum 12 timers lysfri i døgnet, da de ellers kan blive stressede. Sæt den op i loftet af hønsehuset så hønsene ikke kan blive viklet ind i den.