Hobbyhusdyr

"Liv i haven, gi'r glæde i maven"

Pas på græsset

Jubiiii, nu er sommeren kommet efter en lidt kold forårsperiode. Græsset er endelig i god vækst og det er vi mange, der har ventet længe på. Og det er super fristende at sende alle dyr på det lækre frodige græs. Men pas nu på. De helt nye græsanalyser, som er udtaget de sidste uger, tyder på, at der er et øget sukkerindhold (fruktan) i græsset, som skyldes de kolde nætter.

Det betyder især noget for dig, der har heste, da de er mest følsommme overfor de nye græs. Men selvfølgelig har det betydning for alle dyr, der sættes på græs. Kig altid på forholdene og især på, hvordan dine dyrs adfærd og sundhedstilstand udvikler sig på det nye græs. Græssets nuværende vækst har også betydning, hvis du skal tage slæt af græsset for at ensilere til senere brug (mere om det i et senere indlæg).

Som nævnt kan især heste blive rigtig syge at, at blive lukket på en græsmark med for megen græs. De risikerer at blive forfangne. Derfor skal de langsomt vænnes til græsset. Det kan være svært – for hvordan forklarer man en hest, at den skal tygge langsomt og ikke foræde sig, når nu frisk græs er en livret, som den har ventet på en hel vinter. Nænsom indgræsning er det bedste - altså at de starter med kort tid på folden og langsom trappes op i tid. Desuden kan der være stor fordel i, at lukke hestene ud på et stort areal med forholdvis langt græs (selvom det er besværligt at fange dem igen), da sukkerindholdet i græsset er højest i bunden af græsset og et stort areal med langt græs vil betyde, at de primært spiser toppene og dermed mindsker risikoen for forfangenhed.

Blot et tip herfra - nyd sommeren og de skønne dyr på de grønne marker.