Hobbyhusdyr

"Liv i haven, gi'r glæde i maven"

Er det barbarisk med kødkaniner?

For ja, det er altså et lidt kontroversielt emne. Men faktum er, at det er utrolig nemt at holde kaniner - og dermed at kunne producere en hel del kød til husholdningen. Og alt andet lige, så synes vi herhjemme, at det er langt rarere at spise noget, vi ved har haft et godt, sundt og dejligt liv end det alternativ der ligger i nogle steder i køledisken.

Så nej - min konklusion må være at det slet ikke er barbarisk - det giver derimod rigtig god mening. Ikke mindst ift. at lære børnene hvor maden kommer fra. Og at søde kaniner sagtens kan være kælekaniner - og at nogen af dem så er spise-kaniner.

Kaniner har en størrelse, der bevirker, at de er nemme at håndtere, de kræver ikke megen plads og er generelt nemme at have med at gøre. Lige som høns kan de hjælpe med at afhjælpe madspild, da de elsker grøntrester fra husholdningen. Raske, sunde kaniner kan sagtens gå ude hele åreet, blot de har et godt bur med halm. En kanin på ca 4 kg skal gerne have ca 1 m2 og en hunkanin med unger bør have ca det dobbelte. En hunkanin vil i løbet af et år sagtens kunne producere 13-18 unger på et år fordelt på 2 kuld årligt. Hunkaninen er drægtig i 31 dage og ungerne bør fravænnes når de er 7-8 unger. Husk at fjerne hannen inden fødslen, da hunnen eller bliver drægtig igen med det samme. Det betyder også, at hun sagtens kan få flere end 2 kuld i løbet af året, men det er altså ikke tilrådeligt ift. hendes velfærd. Slagtesvindet hos kaniner ligger på ca 40% alt efter race. Således vil en kanin af racen Fransk Vædder på ca 5,5 kg give ca 3 kg kød ved ca 10 måneders alderen. !5 unger om året vil derfor kunne give ca 45 kg kød til husholdningen på 1 år. Det er alt andet lige imponerende.